Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Fibromyalgie blijkt te behandelen

Er is een succesvolle behandeling voor fibromyalgie gevonden. Een combinatie van fysiotherapie en cognitieve gedragstherapie blijkt veel patiënten van hun klachten af te helpen.

 
Dat blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek en het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De gedragstherapie richtte zich vooral niet op de pijn maar op het loskomen uit de negatieve spiraal, de fysiotherapie liet zien dat bewegen wel mogelijk is.
 
Genezen
Na zestien sessies cognitieve gedragstherapie en fysiotherapie bleken de patiënten minder pijn te ervaren. Ook voelden zij zich minder beperkt in hun doen en laten. Sommige patiënten zeiden genezen te zijn door de behandeling.
 
Geen oorzaak
Fibromyalgie is vooral onder vrouwen een veel voorkomende aandoening, waarvoor echter tot nu toe geen aanwijsbare oorzaak kan worden gevonden. Patiënten hebben pijn in de weke delen rondom gewrichten, maar bloed- of röntgenonderzoek tonen geen afwijkingen aan. Tot nu toe werd voornamelijk met medicijnen behandeld, maar meestal zonder resultaat.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.