Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Huisarts wil duidelijke positie nurse practitioners

Nurse Practitioners (NP's) kunnen goed worden ingezet in de huisartsenpraktijk, maar overlap met andere zorgverleners ligt op de loer.
Huisarts wil duidelijke positie nurse practitioners

Dat meldt Medisch Contact in een artikel over taakherschikking in de huisartsenpraktijk .
Het doel van de inzet van de  nurse practitioner in de huisartsenpraktijk is het verbeteren van de kwaliteit van zorg en taakverlichting van de huisarts. Maar het is volgens de auteurs de vraag of dit resultaat bereikt wordt.
 
Coördinatie
Zo kan er sprake zijn van fragmentatie van taken, die te wijten is aa het groot aantal zorgverleners die tegenwoordig in de huisartsenpraktijk werken. Naast de NP zetten huisartsen ook praktijkassistenten, praktijkondersteuners (POH's) en long- en diabetesverpleegkundigen in. Sommigen zijn actief op elkaars werkterrein, bijvoorbeeld bij de begeleiding en voorlichting van chronisch zieken. Dit kan een ongewenste toegenomen vraag naar coördinatie met zich mee brengen.
 
Acute kwalen
Volgens de auteurs is het het beste als de NP duidelijk is over haar eigen taakgebied, namelijk de acute, niet-complexe kwalen. Volgens huisartsen is de NP niet de aangewezen persoon voor voorlichting en begeleiding. De NP's rekenen dat echter wel tot hun verantwoordelijkheid. De auteurs pleiten daarom voor een heldere positionering van de NP in de huisartsenpraktijk, eventueel aangevuld de Physician Assistant (PA).
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.