Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Internetmonitoring helpt hartpatiënt

Patiënten met een geïmplanteerd hartapparaat kunnen vanaf nu elektronische gegevens rechtstreeks doorsturen naar hun arts. Via internet kan de arts op afstand controleonderzoeken uitvoeren.

 

In Europa overlijden jaarlijks ongeveer 500.000 hartpatiënten aan een plotselinge hartstilstand. Patiënten krijgen vaak een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) in de borststreek geïmplanteerd. Het systeem past in het geval van aritmieën een therapie toe tegen plotselinge hartdood.
 
Controleonderzoeken
Patiënten met een ICD moeten regelmatig in het ziekenhuis worden onderzocht. Met het nieuwe CareLink-netwerk kan de patiënt via internet verbinding te maken met de arts voor virtuele controleonderzoeken. De patiënt houdt een kleine antenne boven het apparaat, en informatie over zijn hart en de werking van de ICD wordt gedownload en naar een datacentrum gezonden. De arts kan inloggen op de artsensite om toegang te krijgen tot de patiëntgegevens, om medicatie bij te stellen of een additionele behandeling voor te schrijven. Het is dan niet meer nodig om de patiënt persoonlijk te ontmoeten.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.