Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ongeletterde oudere overlijdt eerder

Ouderen die de informatie op medicijnverpakkingen of ziekenhuisformulieren slecht kunnen lezen of niet goed begrijpen, sterven eerder. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek naar het effect van geletterdheid op sterfte.

Het is al bekend dat mensen met een lage leesvaardigheid voor medische teksten minder kennis hebben over gezondheid, minder goed omgaan met een chronische ziekte en gemiddeld een slechtere algemene gezondheid hebben. Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago wilden weten of een slechte geletterdheid op het gebied van gezondheid ook geassocieerd is met een hoger sterftecijfer. De resultaten van hun onderzoek verschenen in Archives of Internal Medicine van 23 juli.
 
Test
Voor het onderzoek vulden 3260 in 1997 ouderen een test in om het begrip van ziekenhuisformulieren en informatie op medicijnverpakkingen te bepalen. Van de mensen die in 2003 waren overleden, behoorde het 39,4 procent tot de groep die onvoldoende geletterd was. Van de marginaal geletterden was 28,7 procent overleden, terwijl 18,9 procent van degenen die teksten over gezondheid en medicijnen goed begrepen was overleden.
 
Inkomen
De gevonden relatie tussen ongeletterdheid en mortaliteit was vergelijkbaar met de relatie tussen een laag inkomen en mortaliteit. Verder bleek dat de hogere sterfte in de twee groepen met onvoldoende en marginale geletterdheid, vooral te wijten was aan het overlijden als gevolg van hartziekten. De sterfte aan kanker was in alle groepen ongeveer gelijk.
 
Verband
Hoe het verband tussen de hogere mortaliteit en leesvaardigheid precies ligt, is nog niet duidelijk. Dat moet eerst worden opgehelderd voordat pogingen kunnen worden ondernomen om deze relatie te beïnvloeden, aldus de onderzoekers.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.