Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt sneller huiswaarts na buik-OK

De Doorbraakprojecten Perioperatieve zorg bij colonresecties zijn een groot succes. Patiënten kunnen drie tot vier dagen eerder met ontslag.
Patiënt sneller huiswaarts na buik-OK

Dat is deze week te lezen in het artsenblad Medisch Contact.
 
Ouderwetse zorg
Een jaar geleden zijn 26 Nederlandse ziekenhuizen gestart met de Doorbraakprojecten, die de ouderwetse zorg rond buikoperaties sterk moesten verbeteren. En dat lijkt gelukt, zo concludeert Medisch Contact.
 
Snel weer eten
Onnodige maagsondes en darmlavage worden nauwelijks nog toegepast; uit onderzoek bleek al langer dat dergelijke ingrepen niet noodzakelijk zijn, maar ze werden in ons land nog wel standaard toegepast. Patiënten gaven aan zich prettiger te voelen en konden binnen twee dagen na de buikoperatie alweer bijna normaal eten. Gemiddeld konden zij drie tot vier dagen eerder naar huis.
 
Protocol
In alle 26 deelnemende ziekenhuizen is het Europese ERAS-protocol ingevoerd: Enhanced Recovery After Surgery. Nog niet eerder is dit protocol in Europa op een dergelijke grote schaal geïmplementeerd. De basisgedachte achter ERAS is: maak de patiënt niet zieker dan nodig. Geen overbodige onderzoeken en al beginnen met het herstel in de verkoeverkamer.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.