Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

SEH stoomt Uruzgan-gangers klaar

De afdeling SEH van het Waterlandziekenhuis in Purmerend bereidt hospikken van defensie voor op hun werk in Uruzgan. Voordat de militair verpleegkundigen naar Afghanistan afreizen, doen ze een maand praktijkervaring op in het ziekenhuis.

 

Het contact tussen Defensie en het Waterlandziekenhuis is tot stand gekomen door een oud-collega van spoedeisende hulp. Die is reservist bij de landmacht waar hij hoorde van de vraag naar stageplaatsen voor de hospikken, tegenwoordig in legertermen algemeen militair verpleegkundigen genoemd en aanzienlijk beter opgeleid dan de hospik van vroeger.

Kinderen
De militair verpleegkundigen hebben volgens SEH-teamleider Mieke Flipse veel theoretische bagage. 'Maar sommige praktijksituaties oefenen ze alleen op Lotus-slachtoffers. In het leger wordt bijvoorbeeld nooit geoefend met kinderen. Die krijgen wij hier veel binnen. Net als ouderen. Zij hebben nooit eerder met een van zenuwen trillende vinger een infuus moeten inbrengen bij iemand met brandwonden. Dat leer je niet tijdens je opleiding.'


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.