Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Simpele gehoortest voorspelt wiegendood

Een gehoortest bij pasgeborenen lijkt wiegendood te kunnen voorspellen. Het is de eerste keer dat een dergelijke link wordt gelegd met Sudden Infant Death Syndrom (SIDS).
 

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een eenvoudige gehoortest bij neonaten kan helpen om in te schatten of een baby kans heeft om te sterven aan wiegendood. In hun onderzoek merkten de wetenschappers dat 31 baby's die stierven aan SIDS, stuk voor stuk dezelfde afwijking in hun gehoortest hadden.
 
Gezonde neonaten
Het gaat om de zogenaamde Transitionele Otoakoestische Emissie (TEOAE)-gehoortest, een standaard test voor neonaten. Uit de onderzoeken bleek dat gezonde baby's vaak een beter testresultaat hadden in het rechter oor dan in het linker oor. De neonaten die stierven aan SIDS hadden echter allemaal ook een duidelijk lagere score in het linker oor.
 
Meer onderzoek
De wetenschappers, afkomstig van de Universiteit van Seattle, gaan verder onderzoek doen naar de relatie tussen het oor en het risico op wiegendood. Vermoedelijk heeft het te maken met een defect aan de haarcellen in het linker oor. Het onderzoek staat in het Journal of Early Human Development.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.