Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verband tussen verpleegkundigen en VAP

Hoe minder verpleegkundigen er op een IC werken, hoe hoger het aantal patiënten dat een infectie oploopt. Vooral Ventilator Associated Pneumonia (VAP) komt dan veel voor.

Dat concluderen onderzoekers uit Zwitserland in het Journal of Critical Care.
 
Beademd
Vier jaar lang bekeken zij IC-patiënten en brachten hun toestand in verband met het aantal aanwezige verpleegkundigen per patiënt per dag. Een vijfde van de 936 patiënten die mechanisch werden beademd kreeg een VAP.
 
Bacteriën
De onderzoekers merkten op dat als er minder dan twee verpleegkundigen per patiënt per dag werkten, een groot aantal patiënten een week na intubatie een VAP kreeg. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat de ontsteking ontstaat door overdracht van bacteriën van de ene patiënt op de ander, of van de ene plek op het lichaam naar het hoofd.
 
Handhygiëne
Een gebrek aan handhygiëne bij de verpleegkundigen door de hoge werkdruk is volgens het onderzoek de oorzaak van veel VAP-gevallen. Werken er meer dan twee verpleegkundigen per patiënt per dag, dan is er aanzienlijk minder sprake van infecties als VAP. Het opleidingsniveau van de verpleegkundigen had geen gevolgen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.