Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige loopt risico bij vernevelen

Er zijn nog nauwelijks landelijke veiligheidsrichtlijnen voor het vernevelen van medicatie door verpleegkundigen.

Dat valt te lezen in een artikel in het zomernummer van Nursing , dat aanstaande vrijdag verschijnt.
 
Geen aandacht
Hoewel dit volgens het Arboconvenant Ziekenhuizen uit 2003 wel zou moeten, is er nog weinig aandacht voor de risico’s van vernevelen voor verpleegkundigen.
 
Medicijndampen
Vooral verpleegkundigen op kinder- en longafdelingen komen veel met vernevelmedicatie in aanraking. Een risicoinventarisatie in het Westfriesgasthuis in Hoorn laat zien dat kinderverpleegkundigen in sommige periodes van het jaar gemiddeld vier uur per dag in medicijndampen werken. Uit een hbo-v-afstudeeronderzoek in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp blijkt dat ook longverpleegkundigen langdurig worden blootgesteld aan vernevelmedicatie.
 
Bronafzuiging
Klachten die de verpleegkundigen melden zijn onder meer hoofdpijn, jeukende ogen, neusirritatie en luchtweginfecties. Een oplossing kan zijn het werken met gesloten vernevelapparatuur in plaats van een open jetvernevelaar, of goede bronafzuiging ter plekke. Dit is echter nog lang geen gemeengoed in alle ziekenhuizen.
 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.