Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wegen en gezelligheid voorkomen ondervoeding

Regelmatig wegen en een prettige sfeer rond maaltijden zijn belangrijke factoren om ondervoeding te voorkomen. Dit blijkt uit de resultaten van het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken.
Wegen en gezelligheid voorkomen ondervoeding

Ongeveer een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land is ondervoed. De zestig instellingen die aan het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken deelnamen, hebben extra aandacht geschonken aan deze groep. De ambiance rond de maaltijden is verbeterd en er wordt meer rekening gehouden met de wensen van bewoners. Hierdoor gaan mensen vaak beter eten. Door regelmatig te wegen, kan er sneller worden ingegrepen. Uit metingen blijkt dat de prevalentie van ondervoede bewoners van de deelnemende instellingen in een jaar tijd met zo’n zes procent is gedaald.
 
Vooruitgang
De verpleeg- en verzorgingshuizen die deelnamen aan het verbetertraject hebben op alle aspecten van de zorg rond eten en drinken flinke vooruitgang geboekt. Zij zijn zich meer bewust van het belang van goed en gezellig eten voor cliënten. Met bewoners die ondervoed zijn of dreigen te raken, maken medewerkers afspraken over het eten en drinken. Op die manier bieden ze verantwoorde zorg en verbetert de kwaliteit van leven van cliënten. Goede samenwerking tussen alle betrokkenen, een andere organisatie van de maaltijdvoorzieningen en een heldere visie op eten en drinken zijn daarbij van essentieel belang.
 

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.