Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Woonproject 'zorg voor elkaar' populair

Zorgen voor elkaar binnen nieuwe woonvormen komt steeds meer in zwang. Kinderen die voor ouders zorgen, ouderen die op kleinkinderen passen en ouderen die op elkaar letten.

 
Woonprojecten waarbij ouderen en hun kinderen elkaar gemakkelijker kunnen voorzien van zorg, worden steeds populairder. Deze nieuwe woonvormen zijn uitvloeisels van de vergrijzing, de veranderende regelgeving rond maatschappelijke opvang en bezuinigingen in de thuiszorg.
 
'Zorg voor elkaar'
Gemeenten stimuleren deze woonprojecten, omdat ze dan minder geld hoeven te steken in de zorg voor ouderen. Die woonvormen voorzien namelijk in ’zorg voor elkaar’; medebewoners bieden de zorg voor de anderen.
 
'Besparing'
In Den Haag is bijvoorbeeld een groep mensen bezig een wooncomplex op te zetten waarbij drie generaties familie bij elkaar komen te wonen. Ouderen huren een appartement, kinderen kopen eengezinswoningen en kleinkinderen schaffen een starterswoning aan. Zo ontstaat een wijk met mensen die er voor elkaar zijn en een ’gemeenschappelijk’ gevoel delen.
Bij dergelijke projecten is de zorg wederzijds. Grootouders passen op de kleinkinderen, terwijl hun kinderen zorgen dat de ouderen op tijd naar fysiotherapie en huisarts gaan. Zo besparen ze op onder meer kinderopvang en taxivervoer, en de gemeenten op zorgsubsidies.
 
Care Center
Een ander voorbeeld van ’zorgen voor elkaar’ is de bouw van het Amsterdam Bijlmer Care Center, over vier jaar. In het gebouw komen driehonderd woningen. Het is de bedoeling dat alle bewoners meehelpen met de zorg voor 125 hulpbehoevende medebewoners, die zijn opgenomen op een speciale zorgafdeling in het gebouw. Op de begane grond komen onder meer een crèche, begeleiding van verslaafden en ouderenzorg.
 
 

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.