Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zedendelinquent mag in de zorg werken

Artsen en verpleegkundigen die voor een zedendelict zijn veroordeeld, kunnen hun beroep gewoon blijven uitoefenen. Dit blijkt uit een
onderzoek van het AD.

Uit het AD-onderzoek blijkt dat instellingen vaak geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van hun werknemers vragen. De overheid heeft dat middel juist in het leven geroepen om kwetsbare groepen, zoals patiënten, te beschermen tegen misbruik.
 
Veroordeling
Vorig jaarhoefde driekwart van alle mensen die in de zorg een baan of nieuwe werkgever kregen, geen VOG te tonen. Dit leidt er toe dat zedendelinquenten ondanks een veroordeling momenteel weer onbelemmerd in de zorg werken. Het AD noemt als voorbeeld de verpleegkundige Sybren de J. die werd ontslagen in het Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom wegens seksuele intimidatie. Daarna is de verpleegkundige aan de slag gegaan als uitzendkracht in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.
 
Kwetsbare groepen
Reclassering Nederland is verbijsterd. 'Deze mensen mag je nooit opnieuw neerzetten op de plek waar ze de fout in zijn gegaan. Dat is vragen om problemen,' zegt directeur Sjef van Gennip. Die VOG moet altijd worden aangevraagd als met kwetsbare groepen wordt gewerkt.'
 
Verplicht
De VOG wordt door het ministerie van Justitie afgegeven. Deze heeft de verklaring in de zorg niet verplicht gesteld, maar vindt wel dat deze moet worden gebruikt in omgevingen waar één-op-éénsituaties en afhankelijkheidsrelaties bestaan. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt het niet nodig de verklaring verplicht te stellen. 'Als iemand niet deugt, zou dat in de opleiding al tot uiting moeten komen,' zegt woordvoerster Marije Hulsbosch.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.