Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis stelt functionaris medicatieveiligheid aan

Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een functionaris medicatieveiligheid aangesteld.
Ziekenhuis stelt functionaris medicatieveiligheid aan

De functionaris gaat afdelingen helpen bij het actief voorkomen van fouten bij medicijngebruik. Het verder verbeteren van de medicatieveiligheid is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de totale patiëntveiligheid.
 
Verpleegkundige
Ongeveer eenderde van alle fouten die in Nederlandse ziekenhuizen gemaakt worden, zijn medicatiefouten. Op dit moment registreren ziekenhuizen fouten en bekijken achteraf hoe dezelfde fout in de toekomst voorkomen kan worden. De nieuwe functie van medicatieveiligheidsfunctionaris wordt vervuld door een ervaren verpleegkundige, in dienst is van de apotheek. Zij krijgt een opleiding om afdelingen en zorgverleners te ondersteunen bij het vooraf vooromen van fouten.
 
Veiligheidsprogramma 
De aanstelling van de medicatieveiligheidsfunctionaris past in het veiligheidsprogramma dat ziekenhuizen, specialisten en verpleegkundigen onlangs hebben gepresenteerd. De bedoeling van dit programma is het aantal fouten in de zorg binnen vijf jaar met 50% te verminderen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.