Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal jonge mantelzorgers groeit

Steeds meer eerste- en tweedejaarsleerlingen van vmbo-scholen in Zuid-Limburg zijn mantelzorger.

Bij een van deze scholen, het Graaf Huyn College in Geleen, is zelfs bijna een derde van de eerste- en tweedejaars mantelzorger, maakte de gemeente Sittard-Geleen dinsdag bekend. Een en ander blijkt uit een tussentijdse rapportage van dertien projecten in Zuid-Limburg, die plaatsvinden in het kader van het landelijke project proeftuin versterking vrijwilligerswerk en mantelzorg. Dit project wil jonge mantelzorgers helpen bij hun zware taak.
 
Jonge allochtonen
Vooral jonge allochtone leerlingen blijken in toenemende mate belast te worden met de zorg voor zieke familieleden, omdat in hun cultuur professionele hulpverlening vaak wordt gemeden. 'Er worden van de jonge mantelzorgers verantwoordelijkheden gevraagd die niet passen bij deze leeftijdsfase, waardoor deze scholieren het risico lopen vroegtijdig uit te vallen', zei een woordvoerster van de gemeente.
 
Cursus
De betrokken jongeren krijgen een cursus sociale vaardigheden of persoonlijke gesprekken met een mentor aangeboden of hen te steunen in hun taken. Ook is voor hen een vragenloket opengesteld.
Begin volgend jaar vindt de eindevaluatie plaats van de projecten, ook op landelijk niveau. Daarna beslist de Tweede Kamer of de projecten worden voortgezet.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.