Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Borstholte patiënte vat vlam bij kijkoperatie

Door de verwisseling van kooldioxide en zuurstof is afgelopen vrijdag tijdens de operatie van een bejaarde vrouw in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) een vlam ontstaan in haar borstholte.
Borstholte patiënte vat vlam bij kijkoperatie

Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft een bericht daarover in de Limburgse kranten donderdagochtend bevestigd.
 
Kooldioxide
Bij de kijkoperatie werd de kooldioxide gebruikt om het lichaam te laten bollen zodat de organen vrijer komen te liggen. De kooldioxide slang werd per ongeluk aangesloten op de wandcontactdoos waar zuurstof uit komt. De vlam is vermoedelijk ontstaan door een vonkje van het elektronische systeem waarmee aders worden dichtgeschroeid, legde de ziekenhuiswoordvoerder uit. 'Het had absoluut niet mogen gebeuren', was donderdag de reactie van het ziekenhuis.
 
Inspectie
Het azM heeft maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Het ongeluk is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Verwondingen
Over de exacte verwondingen die de vrouw heeft opgelopen, kon het ziekenhuis donderdag niets zeggen. De patiënte is extra geobserveerd en mocht het ziekenhuis na het weekeinde verlaten. Volgens de woordvoerder is geen sprake van blijvend letsel. Het is onbekend of de vrouw een klacht heeft ingediend.
 
 
Lees het artikel 'brandveiligheid op de afdeling' in het septembernummer van Nursing.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.