Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bottenrammelaar verraadt los heupgewricht

Heupprotheses die zijn losgeraakt kunnen worden opgespoord door een apparaat dat het been laat trillen en vervolgens het geluid van rammelende botten opvangt.
Bottenrammelaar verraadt los heupgewricht


Een kwart van de mensen die nieuwe heupgewrichten hebben, kampen met pijn doordat het gewricht losraakt.

 
Geluidsgolven
Als het metalen gewricht van een heupprothese loskomt, ontstaat er een kleine ruimte tussen de prothese en het bot. Ingenieurs van de Britse University of Bath hebben een apparaat ontwikkeld dat je op de knie kunt plaatsen en dat vibreert, waarna een ontvanger de geluidsgolven van de loszittende delen opvangt.
 
Röntgen
De vinding zou kunnen bijdragen aan het opsporen van patiënten die een nieuwe heupoperatie moeten ondergaan, en het voorkomen van onnodige operaties. Volgens de onderzoekers werkt deze methode beter dan röntgen, waarmee orthopedisch chirurgen normaliter onderzoek doen naar de oorzaak van pijn bij heuppatiënten.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.