Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Digitale screening spoort borstkanker sneller op

Digitale screening kan borstkanker eerder opsporen dan analoge screening.

Dat concludeert de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuid-West Nederland (SBBZWN). De eerste resultaten van haar proefproject met digitale fotografie zijn vandaag bekend geworden.

Screening
Belangrijkste conclusie is dat digitale fotografie borstkanker eerder aan het licht brengt dan analoge. Ook worden kleinere gezwellen eerder ontdekt bij digitale screening en worden vrouwen sneller doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.

Klein onderzoek
Volgens directeur Jacqueline Reijerink van SBBZWN moet nog wel een slag om de arm worden gehouden omdat het aantal onderzochte vrouwen (27.000 in 2005 en 2006) nog klein is. Het project stopt medio 2008.

Gezondheidsraad
SBBZWN begon het proefproject om uit te zoeken of een volledige overgang naar digitale mammografie mogelijk is. Ook in Utrecht en Groningen loopt een proefproject. Op basis van deze drie projecten zal de Gezondheidsraad een advies uitbrengen om het digitaal screenen landelijk in te voeren of niet.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.