Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste behandelcentrum voor nagelbijters

Het eerste behandelcentrum voor nagelbijters wordt binnekort in Venlo geopend. Directeur Alain-Raymond van Abbe van het instituut voor pathologische onychophagie (IPO) heeft dat woensdag laten weten.

Zijn kenniscentrum ontwikkelde in de afgelopen twee jaar een hulpmiddel dat de nagelbijter individueel krijgt aangemeten en bijten onmogelijk maakt. Een basisbehandeling duurt enkele uren en genezing mag worden verwacht in ongeveer vier weken. Bij 98 procent van de eerste proefpersonen had de behandeling succes, zegt Van Abbe. Hooguit een enkeling valt terug in de oude gewoonte.

Uniek
Het zogenoemde O-Centrum (Onychophagie-Centrum) gaat het hulpmiddel als eerste toepassen en is volgens de oprichters uniek in de wereld. Het is sinds deze maand operationeel en gaat waarschijnlijk in september officieel open. Er is langzaamaan begonnen met het wegwerken van de eerste nagelbijters op een lange wachtlijst.

Impulsstoornis
Nederland telt volgens Van Abbe ongeveer 2 miljoen mensen die nagelbijten. Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 15 procent van de volwassenen, 33 van de peuters en 45 van de pubers op de nagels bijt.
Het O-Centrum spreekt van een echte volksziekte. 'Het is niet uitsluitend een nare gewoonte en geen verslaving door stress. Het is een medische aandoening, een impulsstoornis waar de patiënt niet zelf schuldig aan is', aldus Van Abbe. Hij erkent dat die opvatting wellicht revolutionair is.
 
Het hulpmiddel
Een gespecialiseerde tandarts brengt het hulpmiddel (de Preventor) onzichtbaar aan in de mond van patiënten. Gebruikers kunnen het zelf weghalen en terugzetten om bijvoorbeeld te kunnen eten. Afhankelijk van de motivatie is de impulsstoornis binnen enkele weken onder controle. Het genezen van nagels en vingers duurt vaak langer en gebeurt desgewenst onder begeleiding. Het O-Centrum verwacht in de komende jaren meer behandelcentra te openen.
 
Belangstellenden kunnen per e-mail informatie vragen: pilot@stopnagelbijten.nl

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.