Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Elektrotherapie brengt patiënt bij bewustzijn

Deep brain stimulation heeft een praktisch comateuze patiënt weer tot leven gewekt. Hij vertoonde zes jaar lang minimale tekenen van bewustzijn, maar door de behandeling is hij nu weer in staat te eten, te praten en te kijken.

 
Laagbewust
Omdat bekend is dat je hersenen met elektroden kunt stimuleren en dat er bij laagbewuste patiënten vaak nog informatie is bewaard in de cortex, besloten Amerikaanse artsen de methode te testen bij een langdurig laagbewuste patiënt. In 1999 verloor hij zijn bewustzijn door een mishandeling. Sindsdien liet hij af en toe een klein teken van bewustzijn zien. 
 
Frontaalkwab
Binnen 48 uur na de deep brain stimulation opende hij zijn ogen en maakte hoofdbewegingen. Inmiddels kan hij voorwerpen benoemen en pakken en zelfstandig eten, ook als de elektroden niet zijn aangesloten. De onderzoekers denken dat de behandeling werkt omdat daarmee de weggevallen regulatie van de thalamus vanuit de frontaalkwab wordt gecompenseerd.
 
Hersenen
Vermoedelijk heeft de methode alleen zin als er aanwijzingen zijn dat belangrijke netwerken in de hersenen bewaard zijn gebleven. Ook zal er verder onderzoek nodig zijn.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.