Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klink: 400 miljoen minder voor ziekenhuizen

Minister Ab Klink van Volksgezondheid legt de Nederlandse ziekenhuissector een budgetkorting op van euro 400 mln. Daarmee werkt de minister een deel van de tegenvallers op zijn begroting weg.

 
Dat blijkt uit een brief die Klink eind juli heeft geschreven aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en die nu naar buiten is gekomen. De korting gaat volgend jaar in, te beginnen met een bedrag van 160 miljoen euro. In de jaren daarna loopt de korting geleidelijk op tot structureel euro 400 mln in 2011.
 
Ongelukkig
De ziekenhuizen zijn, zoals te verwachten valt, ongelukkig met de budgetkorting. In haar blog schrijft voorzitter Joan Leemhuis Stout van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op 6 augustus: 'Het is duidelijk dat hierover de laatste (juridische) woorden nog niet gesproken zijn!'
 
Confrontatie
Vorig jaar zijn de ziekenhuizen en Klinks voorganger Hans Hoogervorst fors met elkaar in botsing gekomen over een voorgenomen budgetkorting. Na een gang naar de rechter kwamen partijen overeen dat de schade gelijk verdeeld zou worden tussen de ziekenhuizen en de verzekeraars.
Er loopt nog steeds een bodemprocedure tegen de Staat, omdat de ziekenhuizen principieel vinden dat het instrument van de budgetkorting niet langer ingezet kan worden. Minister, ziekenhuizen en verzekeraars hebben in 2004 afgesproken om overschrijdingen gezamenlijk op te lossen. Die afspraak maakt deel uit van een prestatiecontract. Met dat contract wordt de overgangsperiode naar een nieuw systeem van prestatiebekostiging (2004-2007) overbrugd.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.