Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer jongetjes met penisafwijking

Er worden steeds meer jongetjes geboren met een afwijking aan de penis. Nu heeft ongeveer één op de tweehonderd kinderen zo'n afwijking, ook wel 'hypospadie' genoemd.

Volgens wetenschappers zijn er verschillende oorzaken van hypospadie, zoals erfelijkheidsfactoren, zwangerschap op latere leeftijd en hormoonverstorende chemicaliën, zo meldt de VRT-nieuwsredactie vrijdagochtend.
 
Heelkundige ingreep
Bij hypospadie zit het urinekanaal van baby's niet aan het uiteinde van de penis, maar aan de onderzijde van het lichaam of op een andere plaats. De afwijking kan via een heelkundige ingreep worden behandeld.
 
Bestrijdingsmiddelen
De oorzaak van de afwijking moet gezocht worden in hormoonverstorende chemicaliën in plastic en bestrijdingsmiddelen, zegt Guy Bogaert, kinderuroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Leuven. 'Het zou een belangrijke boodschap zijn voor ingenieurs die pesticiden ontwikkelen. Hoe minder hormoonverstoorders in ons milieu, hoe minder hormoonverstoorders in onze voedselketen en hoe beter. Deze hormoonverstoorders zorgen ervoor dat de vruchtbaarheid van de man erop achteruit gaat', aldus Bogaert. In juli 2005 wezen drie universiteiten en Kind en Gezin al op deze problematiek.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.