Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minder sterfgevallen door hart- en vaatziekten

De afgelopen twaalf jaar heeft in Vlaanderen een sterke daling van het aantal doden door hartfalen plaatsgevonden. De trend geldt ook voor andere ontwikkelde, westerse landen.

 
In twaalf jaar is het aantal Vlamingen dat stierf aan hart- en vaatziekten met een kwart gedaald. Bij de mannen daalde het aantal van 500 tot 390 sterfgevallen per 100.000 inwoners, bij vrouwen van 340 tot 260 per 100.000 inwoners.
 
Kosten
Dat zeggen onderzoekers Jan Peers (KU Leuven) en Guy De Backer (UGent), die een wiskundig model hebben ontwikkeld om de kosten van hart- en vaatziekten te berekenen.
 
Preventie
Straks kunnen ze daarmee berekenen hoeveel bepaalde nieuwe behandelingen of een betere preventie kunnen opbrengen. Vlaanderen staat niet alleen met die daling. In ontwikkelde landen als Finland en het Verenigd Koninkrijk, die daarvoor inspanningen deden, daalden de cijfers eveneens. Investeren in preventie kan het aantal hartinfarcten en beroertes flink verder doen dalen en bespaart binnen de tien jaar 100 miljoen euro per jaar, zeggen de twee professoren.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.