Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nauwelijks thuiszorg voor allochtone ouderen

Allochtone ouderen in Amsterdam maken nauwelijks gebruik van thuiszorg, zo bleek uit marktonderzoek van zorginstelling Cordaan.  
Nauwelijks thuiszorg voor allochtone ouderen

Cordaan biedt een breed pakket aan diensten aan ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychiatrische problemen, waaronder thuiszorg. De zorginstelling gaat met het Rotterdamse bedrijf Avicen in zee om allochtone klandizie te werven. ‘Achter de voordeuren van allochtone ouderen is enorme behoefte aan hulp in huis. Hun dochters raken overbelast. Ondanks dat klopt er door onwetendheid of door verschillen in taal, religie en cultuur niemand bij ons aan’, zegt Ton Sol, regiodirecteur van Cordaan.
 
Meerwaarde
Cordaan heeft Avicen benaderd om de instroom van niet-Nederlandse ouderen te bewerkstelligen. ‘Traditionele “witte” zorgaanbieders hebben te weinig kennis van de cultuur, religie en taal van allochtone groepen ouderen. Avicen heeft die kennis van niet-Nederlandse normen en waarden wel. De organisatie blijkt uit eerdere ervaringen in Gouda en Rotterdam wel in staat allochtone ouderen en allochtone werknemers die de opvattingen van deze groep wel kennen te werven. Avicen informeert allochtonen in de moskeeën op dit moment via narrowcasting: informeren via flatscreens. 
 
Achterstand
Volgens Sol heeft de eerste generatie allochtonen, maar ook de tweede generatie, een enorme informatieachterstand. ‘Hun consumptie bij huisartsen is hoog, maar daar vragen ze ook vaak om zorg die ze bij de reguliere instellingen moeten aanvragen. Allochtone ouderen zijn volslagen onbekend met de eigen bijdrage, het aanvragen van thuishulp en noem maar op.' 
 

Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.