Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe richtlijn over bloedarmoede

De KNOV heeft samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG een nieuwe Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak -kortweg LESA- over bloedarmoede tijdens zwangerschap en kraamperiode uitgebracht.
Nieuwe richtlijn over bloedarmoedeBloedarmoede -ofwel anemie- komt veel voor bij zwangere en pas bevallen vrouwen. Daarbij kunnen duizeligheid en vermoeidheid ontstaan of de neiging tot flauwvallen. Bij een anemie is het gehalte ijzer of foliumzuur in het bloed te laag. Iedere vrouw wordt minstens tweemaal in de zwangerschap geprikt om dit te controleren.


Afspraken
In de nieuwe LESA is afgesproken bij welke bloedwaarden anemie kan worden vastgesteld. Ook zijn er afspraken gemaakt over welke groepen vrouwen extra controles nodig hebben op dit punt, over de diagnostiek en wanneer er indicatie voor overleg is met de gynaecoloog.


Preventie
De beste preventie van anemie is een gevarieerde en goede voeding. De huisarts en verloskundige geven hierover voorlichting. Zwangere vrouwen krijgen hierover een patiëntenbrief mee. Deze is ook te downloaden via de website van het RIVM.


Doel
De verloskundige LESA's stroomlijnen de samenwerking van huisartsen en verloskundigen. Het doel ervan is dat de vrouw de juiste zorg op het juiste moment krijgt, waarbij de continuïteit van zorg gewaarborgd is. De LESA anemie is de tweede gezamenlijke eerstelijns richtlijn op verloskundig gebied. De eerste LESA verscheen in 2006 en is een richtlijn over het beleid bij een miskraam.


Tekst: Redactie KraamSupport
KNOV

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.