Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vaak slaap-apneu bij mannelijke diabeet

Diabetici moeten vaker worden gecontroleerd op slaap-apneus.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat met name mannen met diabetes type 2 een grote kans hebben op slaap-apneus, het regelmatig stokken van de adem tijdens de slaap. Uit eerder onderzoek bleek dat dit de bloedsuikerspiegel verstoort.
 
Geplaagd
De wetenschappers onderzochten ruim driehonderd volwassenen met diabetes type 2, waarvan 36 procent last van apneus bleek te hebben. Het ging om twee keer zoveel mannen als vrouwen. Vooral mannelijke diabeten ouder dan 60 jaar werden geplaagd door de apneus.
 
Luid snurken
Vanwege de negatieve gevolgen voor de bloedsuiker en de bloeddruk raden de onderzoekers aan dat mensen met diabetes type 2 vaker worden gecontroleerd op slaap-apneu. Mogelijke signalen waar men zelf op kan letten: overdag bijzonder slaperig zijn en luid en continu snurken.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.