Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Waterstofperoxide tegen MRSA-bacterie

Verneveling van waterstofperoxide kan ziekenhuisbacteriën uiterst effectief uit de weg ruimen, zo hebben medewerkers van TNO ontdekten.
Waterstofperoxide tegen MRSA-bacterie

In samenwerking met het bedrijf Infection Control uit Eemnes ontwikkelde TNO een vernevelingsapparaat voor waterstofperoxide dat in vier uur een ruimte kan ontsmetten. Met de huidige methoden duurt dat nog enkele dagen.
 
MRSA
In ziekenhuizen komen besmettingen met hardnekkige bacteriën regelmatig voor. Een van de beruchtste is de MRSA-bacterie , die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Jaarlijks kampen tientallen ziekenhuizen in Nederland met een uitbraak. In het dagelijks leven vormt MRSA geen probleem, maar hij kan een gevaar vormen voor patiënten met een verminderde weerstand.
 
Clostridium
TNO onderzocht de uitwerking van waterstofperoxide op deze hardnekkige bacterie. Daarnaast werkten de onderzoekers met sporen van Bacillus subtiles en Clostridium difficile. In de sporenvorm zijn deze bacteriën namelijk ook moeilijk weg te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat de dosis die nodig is voor effectieve desinfectie van een ruimte afhangt van de gebruikte materialen, zoals linoleum, metaal, tapijt, behang of laminaat. Met experimenten stelde TNO vast wanneer de werking van waterstofperoxide in een bepaalde omgeving afdoende zal zijn tegen ziektekiemen.
 
Vliegtuigen
Behalve in ziekenhuizen ziet de organisatie mogelijkheden voor het vernevelingssysteem bij de ontsmetting van verzorgingshuizen, vliegtuigen en schepen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.