Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen raken overvol

De ziekenhuizen krijgen een tekort aan bedden doordat uitbehandelde patiënten soms weken moeten wachten voordat ze terechtkunnen in een verzorgings- of verpleeghuis.

Ziekenhuizen moeten daardoor steeds vaker patiënten noodgedwongen weigeren. Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft meer dan de helft van de ziekenhuizen in ons land problemen om uitbehandelde patiënten die nog niet zonder verzorging kunnen, door te verwijzen naar een verpleeghuis.
 
Overbelast
'Doordat de verpleeghuizen overvol zitten, kunnen de patiënten nergens terecht en blijven daardoor langer in het ziekenhuis. Gevolg is wel dat ook de ziekenhuizen overbelast raken en er een tekort aan bedden ontstaat', bevestigt Sjoerd Beumer van de NVZ.
 
Doorverwijzen
Ziekenhuizen worden daardoor gedwongen om nieuwe patiënten door te verwijzen naar andere ziekenhuizen in de omgeving. 'Maar het gaat hier om zieke mensen en juist voor hen is het niet goed als ze heen en weer gestuurd worden. En ook voor de mensen die in het ziekenhuis moeten blijven terwijl ze eigenlijk in een verzorgingshuis thuis horen, geldt dat ze in het verkeerde bed en in een verkeerde omgeving liggen.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.