Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

azM grijpt in na brandincident op OK

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) heeft maatregelen genomen om in de toekomst verwisseling van slangen voor kooldioxide en zuurstof te voorkomen.
azM grijpt in na brandincident op OK

 
Dat meldt een woordvoerder aan Nursing.
 
Brand in borstholte
Het ziekenhuis kwam gisteren in het nieuws omdat er tijdens een operatie een vlam ontstond in de borstholte van een bejaarde vrouw. Oorzaak was het gebruik van zuurstof in plaats van kooldioxide om het lichaam te laten opbollen om meer zicht te hebben op organen. Het systeem bestaat uit een leiding met een nippel en een contactdoos aan de muur.
 
Nieuwe labels
Volgens woordvoerder Jos van Cann zijn alle slangen voor de toevoer zuurstof en kooldioxide opnieuw gelabeld in de drie operatiekamers waar met de apparatuur wordt gewerkt. Daarnaast heeft het ziekenhuis de fabrikant van de apparatuur benaderd. ‘Wij waren in de veronderstelling dat de nippels van de slangen niet op andere contactdozen waren aan te sluiten. Maar dat blijkt dus wel te kunnen,’ aldus Van Cann.
 
Onderzoek
Op dit moment loopt een onderzoek met de Inspectie en de leverancier van de apparatuur om te bekijken hoe de fout is ontstaan. Van Cann: ‘We kunnen nog niet zeggen wie de fout heeft gemaakt. De fout kan op allerlei momenten zijn ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens de preparatie van de OK, of door een OK-assistent of verpleegkundige. Overigens is het niet de bedoeling personen aan te wijzen, maar om incidenten in de toekomst te voorkomen. Vooralsnog gaan we uit van een menselijke fout.’
 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.