Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aandacht gevraagd voor wilsverklaring

Verpleegkundigen, verzorgenden en artsen in verpleeghuizen moeten beter leren omgaan met dementiepatiënten die een euthanasiewens hebben.
Aandacht gevraagd voor wilsverklaring


Voorzitter Rob Jonquière van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) zal daarvoor donderdag pleiten tijdens een congres in Utrecht.

 
Wilsbekwaam
Het komt de laatste jaren voor dat mensen met beginnende dementie via euthanasie hun leven willen beeindigen, zegt Jonquière. Ze doen dit uit angst dat artsen de euthanasie zullen weigeren als de patiënt niet meer wilsbekwaam is.
 
Toelichten
Vaak wordt een verklaring van laatste wil niet geaccepteerd bij het euthanasieverzoek als de patiënt het verzoek zelf niet meer kan toelichten.
Deze situaties kunnen worden vermeden als de behandelend (huis)arts en andere verpleegkundigen de wensen van de patiënt kennen over zijn of haar levenseinde, denkt NVVE.

Stijgen
Op het moment lijden ongeveer 270.000 Nederlanders aan Alzheimer, een vorm van dementie die vaak voorkomt. Naar verwachting zal het aantal de komende jaren snel stijgen.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.