Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Decubitus komt minder vaak voor

Gezondheidszorginstellingen presteren beter dan de afgelopen jaren, met name op het vlak van decubituspreventie. Dat blijkt uit de jaarlijkse landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) van de Universiteit Maastricht.
Decubitus komt minder vaak voor

 
Het aantal gevallen van decubitus is in verpleeghuizen bijna gehalveerd: de prevalentie is nu 18 procent. In ziekenhuizen daalde dit getal van 23 procent naar 12 procent. Ook komt in instellingen minder vaak ondervoeding voor dan voorheen.
 
Verbeterprojecten
De inzet van zorginstellingen in de afgelopen jaren is dan ook succesvol geweest, concludeert Ruud Halfens van de Universiteit Maastricht. Hij doelt onder meer op projecten als Sneller Beter en Zorg voor Beter en eigen verbetertrajecten van organisaties als Actiz.
 
Incontinentie
De prevalentie van incontinentie is met name in de verpleeghuizen, in tegenstelling tot de andere zorgproblemen, niet afgenomen. Volgens Halfens starten er in het land dit jaar diverse projecten om incontinentie aan te pakken. Halfens licht vandaag de resultaten toe op het LPZ-congres in Utrecht.
 
Meer aandacht
Nursing besteedt binnenkort meer aandacht aan de resultaten van deze tiende Prevalentiemeting.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.