Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer sepsis-sterfte door onervarenheid

Patiënten met een ernstige bloedvergiftiging sterven sneller in ziekenhuizen die weinig met dit soort patiënten te maken hebben.
Meer sepsis-sterfte door onervarenheid

Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam naar sterftecijfers op een groot aantal IC-afdelingen in Nederland.
Overlevingskans
Uit de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) van drie jaar geleden bleek dat sommige ziekenhuizen een betere overlevingskans meldden dan andere. Onderzoekers Evert de Jonge, intensivist en Linda Peelen, promovendus bij de afdeling Klinische informatiekunde in het AMC , wilden weten hoe dat kwam. Ze onderzochten welke factoren het meest van invloed op het overlevingscijfer hadden . Peelen: ‘We vonden dat het aantal opnames van mensen met ernstige sepsis een factor van betekenis was.’
 
Medium Care
Een andere opmerkelijke uitkomst was de aanwezigheid van een medium-care afdeling. Dit geheel tegen de verwachting in. Het scheelt ongeveer vier a vijf procent, dat wil zeggen een op de vijfentwintig patiënten. De Jonge moet hierbij wel vermelden dat deze conclusie op toeval zou kunnen berusten. ‘Het is niet in eerder onderzoek aangetoond. Maar het is iets om nader te onderzoeken.’
 

 
Lees ook op nursing.nl:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.