Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Openbare defibrillators vaak onvindbaar

Op steeds meer plaatsen in ons land hangen defibrillators (AED's) om mensen met een hartstilstand het leven te redden, maar in de praktijk weten veel mensen niet dat ze er zijn.
Openbare defibrillators vaak onvindbaar

Bovendien hangen ze vaak achter slot en grendel, onbereikbaar voor het publiek, zoals bij alle onderzochte supermarkten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij twintig locaties waar AED's aanwezig zijn.
 
Niet herkenbaar
Bij gebruik van de hartmassageapparatuur stijgt de overlevingskans van vijf
procent naar maar liefst 50 tot 70 procent. 'Maar dan moeten ze wel te vinden zijn. Op deze manier kost het onnodig levens', zegt Ewald van Kouwen van de Consumentenbond. Onderzoekers van de bond bezochten NS-stations, supermarkten en zwembaden. Niet alleen zijn er wel twintig verschillende AED's op de markt, ook zijn ze afgezien van die op de stations, slecht te herkennen doordat signaleringstickers ontbreken of verdekt zijn opgeplakt.
 
Concurrentie
De Consumentenbond constateert dat het voor de herkenbaarheid beter zou zijn als AED's net als brandblussers allemaal min of meer aan dezelfde uiterlijke kenmerken en bedieningswijze moeten voldoen. Tevens adviseert de bond een landelijke registratie van locaties van plekken waar apparaten hangen. 'Helaas werken sommige leveranciers er nu niet aan mee uit concurrentieoverwegingen.'
 
Twintigduizend
De automatische externe defibrillator (AED) kan in principe eenvoudig bediend worden door vrijwel iedereen, maar er is ook een korte cursus voor. Gebruik ervan zonder verder te reanimeren is zinloos. Naar schatting hangen er in Nederland al ruim twintigduizend.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.