Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Software spoort longontsteking sneller op

Nieuwe rekenmodellen kunnen bij patiënten op de afdeling intensive care van een ziekenhuis eerder longontsteking vaststellen dan tot nu toe het geval was.
Software spoort longontsteking sneller op

De huidige software keek enkel naar de toestand van de patiënt; de nieuwe methode betrekt ook de geschiedenis van een patiënt bij de berekening.
Dat heeft de Universiteit Utrecht dinsdag bekendgemaakt.
 
Behandeladvies
Informaticus Theodoros Charitos promoveert 17 september op zijn onderzoek naar de nieuwe rekenmodellen. Op basis van lichaamstemperatuur, slijm, röntgenfoto's, telling van bloedlichaampjes en de hoeveelheid toegediende zuurstof kan de software bepalen of iemand longontsteking ontwikkelt. Ook geeft de computer een behandeladvies.
 
Longontsteking
Een op de tien patiënten op de intensive care krijgt longontsteking door een intubatie. Bij het inbrengen van een slang voor beademing komen normale bacteriën in de keel, die voor kwetsbare patiënten fataal kunnen zijn. Een kwart tot de helft van de patiënten die op de intensive care een longontsteking oploopt, sterft.

Invoering
De verbeterde modellen worden nog niet in de praktijk gebruikt. 'We wachten onder meer op de invoering van het elektronisch patiëntendossier, zodat we dit systeem daaraan kunnen koppelen', aldus de woordvoerster van de universiteit. Het gaat zeker toegepast worden, denkt zij. De woordvoerster denkt dat in de toekomst meer en meer computers gaan helpen bij het stellen van een diagnose. 'Doktoren kunnen dit soort systemen niet ontwikkelen, maar hebben ze wel hard nodig. Door verschillende expertises te laten samenwerken, zal dat in de toekomst veel vaker voorkomen', aldus de woordvoerster.
 

Gerelateerd:

In het oktobernummer van Nursing een uitgebreid artikel over VAP - Ventilation Associated Pneumonia.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.