Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleging: patiëntveiligheid niet te garanderen

Verpleegkundigen kunnen de veiligheid van patiënten nauwelijks garanderen
Verpleging: patiëntveiligheid niet te garanderen

Dat blijkt uit de Monitorpeiling van instituut NIVEL in opdracht van de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De resultaten zijn gisteravond in het tv-programma NOVA gepresenteerd.

Verpleeghuizen
Eén op de vier verpleegkundigen durft de veiligheid van de patiënten niet te garanderen. Van de verpleegkundigen in verpleeghuizen durft zelfs de helft dat niet aan.

Verkeerde medicatie
Zevenhonderd verpleegkundigen werkten mee aan de Monitorpeiling. Er gebeuren ongelukken door verkeerde medicaties, het onjuist opvolgen van diëten en het niet of onjuist oppakken van opdrachten van artsen, aldus betrokkenen in de Nova-uitzending van gisteravond.

Sterftekans stijgt
Een kleine 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden denkt dat er te weinig personeel is, 23 procent klaagt over onvoldoende gekwalificeerd personeel. Volgens Bas Vogel van de V&VN neemt de sterftekans van patiënten al toe als er één patiënt teveel aan een verpleegkundige wordt toevertrouwd.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.