Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorgverzekeraar vergoedt steunkousenmachine

Ouderen die een machine nodig hebben om hun steunkousen uit te trekken, kunnen daarvoor voortaan terecht bij het zorgverzekeraar. Daardoor hebben ze geen duurdere thuiszorg meer nodig voor hulp bij de kousen.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten dat zij een advies van die strekking van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)overneemt. De toezichthouder had becijferd dat het gebruik van de steunkousenmachine jaarlijks 25 miljoen euro kan schelen.
 
Experiment
Dat was gebleken uit een experiment met de kousenmachine. Over de vergoeding ontstond echter onduidelijkheid. Zorgverzekeraars wilden het dure apparaat vaak niet vergoeden, vooral niet als de oudere ook al thuiszorg had toegewezen. 'Deze situatie waarin dure AWBZ-zorg wordt geleverd, terwijl over het algemeen een hulpmiddel kan worden verschaft, acht ik onwenselijk', schrijft Bussemaker.
Op eigen benen
Ouderen die met de machine hun kousen aan en uit kunnen trekken, hebben daarom voortaan geen recht meer op thuiszorg voor dit klusje. Behalve de besparing op kosten en personeel vindt Bussemaker het ook belangrijk dat ouderen zoveel mogelijk op eigen benen kunnen staan.
Ruim 30.000 mensen hebben hulp nodig bij het aan- en uittrekken van hun steunkousen.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.