Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zwangerschapshypertensie niet opgelost met extra vocht

Tot voor kort was extra vochttoediening een van de mogelijkheden in de behandeling van zwangere vrouwen met een extreem hoge bloeddruk. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat extra vocht geen effect heeft op het verloop van het ziektebeeld, de ontwikkeling van het kind en het herstel van de moeder.
Zwangerschapshypertensie niet opgelost met extra vocht

Ernstige hoge bloeddruk vroeg in de zwangerschap leidt vaak tot vroeggeboorte, met extra risico’s voor de pasgeborene. Ook de moeder kan gevaar lopen. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie heeft haar richtlijn daarom aangepast.
 
Onderzoeken
Positieve effecten van extra vochttoediening kwamen tot dusver naar voren uit niet-gerandomiseerde onderzoeken. De Preeclampsie Eclampsie TRial Amsterdam (PETRA), uitgevoerd in VUmc en AMC, was wél gerandomiseerd. In totaal namen 216 zwangere vrouwen met ernstige hoge bloeddruk deel. Een loting bepaalde of zij wel of niet met extra vocht behandeld werden.

Gevolgen
Drs. Annelies Rep, PETRA-onderzoekster in VUmc en gynaecoloog in opleiding: ‘Vochttoediening leidde niet tot een langere zwangerschap. Daarbij bleken de te vroeg geboren kinderen uit beide groepen net zo vaak en net zo ernstig ziek te worden. Ook de neurologische ontwikkeling van de kinderen uit beide groepen was het eerste levensjaar vergelijkbaar. De gevolgen voor de moeders, zowel op lichamelijk als op psychosociaal gebied, bleken gelijk te zijn voor vrouwen die geen, en voor vrouwen die wel extra vocht toegediend hadden gekregen.’

Zwangerschapshypertensie
Kenmerkend voor zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk is dat hun vaatstelsel relatief te weinig vocht bevat. Het ziektebeeld geeft beschadiging van de binnenbekleding van de bloedvaten, waardoor er vernauwing van de bloedvaten optreedt en de bloedvaten vocht lekken naar het omliggende weefsel. Het bloed wordt ‘stroperig’ en de bloeddruk stijgt. Toediening van extra vocht zou de bloedsomloop van zowel moeder als kind – via de placenta – gunstig beïnvloeden, was tot nu toe de gedachte bij een grote groep behandelaars.

Advies
Nu het geven van extra vocht geen positieve effecten blijkt te hebben op de gezondheid van zowel moeder als kind, heeft de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie haar richtlijn aangepast en geadviseerd geen extra vocht meer te geven in de behandeling van dit ernstige ziektebeeld.
 
 
Gerelateerd:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.