Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Arts: pijnmeting geen verpleegkundige verantwoordelijkheid

Slechts 22 procent van de artsen vindt dat pijn meten een verpleegkundige verantwoordelijk is, terwijl 85 procent van de verpleegkundigen deze mening is toegedaan.
Arts: pijnmeting geen verpleegkundige verantwoordelijkheid

Dit is één van de uitkomsten van een enquête, die is uitgevoerd in opdracht van Nursing en artsenblad Medisch Contact. Vierduizend artsen en evenzoveel verpleegkundigen kregen zestien vragen voorgelegd over ‘pijn bij kanker’. Ruim 1600 enquêtes werden ingevuld door onder meer 644 verpleegkundigen, 355 huis­artsen en 276 medisch specialisten.
 
Laxantia
Uit de uitkomsten bleek verder dat twee derde van de respondenten denkt dat terminale oncologiepatiënten steeds meer opioïde nodig hebben tegen de pijn. Driekwart van de respondenten meent dat patiënten niet standaard laxantia bij opioïden hoeven te gebruiken. De antwoorden van artsen en verpleegkundigen stemden hierover grotendeels overeen.
 
Richtlijn
In de nieuwe richtlijn 'Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker' is vastgelegd dat pijn bij iedere patiënt met kanker doorlopend moet worden gemeten en dat zowel de verpleegkundige als de arts daarvoor verantwoordelijk is.
 
Live-uitzending
Op 24 januari organiseren de vakbladen een live-uitzending op internet over pijn bij kanker, gevolgd door een online nascholingsmodule. Eind februari wordt de kennis van artsen en verpleegkundigen over dit onderwerp opnieuw gemeten onder achtduizend artsen en verpleegkundigen. Over een jaar zal de meting nogmaals worden herhaald.
 

 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.