Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hbo-v Saxion opent oefenziekenhuis

‘Spitaal’ is het simulatieziekenhuis van de hbo-v-opleiding van Saxion Hogescholen in Enschede en Deventer. Op maandag 28 januari 2008 gaan de deuren van ‘Spitaal’ open.

 

Tussen 28 januari en 1 februari 2007 simuleren eerstejaars hbo-v-studenten met simulatiepatiënten de werkelijkheid van een ziekenhuis. De studenten spelen de rol van verpleegkundige en verzorgen één patiënt.

Ziektebeeld
Ter voorbereiding op ‘Spitaal’ moeten de studenten zes praktijksituaties bestuderen. Vooraf weten zij niet aan welke patiënt zij gekoppeld worden en met welk ziektebeeld zij geconfronteerd worden. In uniform gekleed en herkenbaar aan de naamsticker maken de studenten kennis met hun simulatiepatiënt.

Stoorzenders
Vrijwilligers spelen de rol van patiënt met een bepaald ziektebeeld. Ook deze simulatie-patiënten hebben vooraf hun situatie kunnen bestuderen. Tijdens de ‘behandeling’ kunnen er ook nog een aantal ‘stoorzenders’op het pad van de studenten komen zoals de medewerker van de röntgenafdeling, een ongeduldige arts of een verpleegkundige die bloed wil afnemen.

Disciplines
De eerstejaars studenten leren hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat op een verpleegafdeling van een algemeen ziekenhuis. Verder leren ze met alle disciplines binnen een ziekenhuis samen te werken. Het is de veertiende keer dat de hogeschool het oefenziekenhuis openstelt.


Bekijk in het filmpje hoe de dagelijkse praktijk er in het oefenziekenhuis uit ziet. 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.