Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Huisarts snel met astmamedicatie bij baby

Bij kinderen onder de één jaar zijn luchtwegklachten voor ouders de belangrijkste reden om naar de huisarts te gaan. De arts schrijft in veertig procent van de gevallen medicijnen voor, terwijl de klachten vaak vanzelf overgaan.

 

Dat concludeert kinderarts in opleiding Brita de Jong van het UMC Utrecht in haar promotieonderzoek naar kinderen in het eerste levensjaar met lagere luchtwegklachten.

Hoesten
In het onderzoek blijkt de helft van de kinderen in het eerste levensjaar vanwege hoesten of piepen bij de huisarts te komen. Buitenlandse moeders en moeders met een aanvullende verzekering blijken naar de huisarts te gaan. Ook ouders van crèchekinderen komen vaker. De Jong: 'Los van de medische klachten, spelen eigenschappen van ouders en kind een belangrijke rol in het zorggebruik.'

Medicatie
Verder laat De Jong zien dat veertig procent van de kinderen die bij de huisarts antibiotica of anti-astma medicatie krijgt voorgeschreven. Jongens en crèchekinderen hebben een grote kans om een voorschrift te ontvangen. Ook hoger opgeleide of oudere moeders vormen een verhoogd risico.

WHISTLER
Brita de Jong promoveert op 24 januari aan de Universiteit Utrecht. Haar promotie maakt deel uit van het WHISTLER -onderzoek naar luchtwegklachten bij baby's  in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.