Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klink wil rijden met morfine toestaan

Het verbod op autorijden met morfine kan onder voorwaarden worden afgeschaft. Dat zegt minister Klink in een webtvuitzending van Medisch Contact en Nursing over pijn bij kanker.
Klink wil rijden met morfine toestaan

Klink reageerde op de recent verschenen richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van pijn bij kanker’, die stelt dat het verbod op het besturen van een auto bij gebruik van sterk werkende opioïden moet worden heroverwogen. Dit ter bevordering van de kwaliteit van leven van (ex-)kankerpatiënten. Klink zegt op korte termijn te zullen overleggen met collega-minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.
 
Morfine
Het gebruik van morfine werd gezien als gevaarlijk omdat het de rijvaardigheid zou beïnvloeden. Uit recente studies blijkt echter dat na enige weken tolerantie optreedt en dat eenmaal stabiel ingestelde patiënten veilig kunnen autorijden.
 
Kwaliteit
De voorzitter van de werkgroep die de richtlijn opstelde, prof. Kris Vissers, reageerde verheugd op de uitspraken van Klink. ‘Nu is het zaak om te komen tot een systeem waarmee kritisch wordt gekeken of patiënten aan de voorwaarden voldoen. Dat komt de kwaliteit van leven van veel patiënten enorm ten goede.’
 
Webuitzending
De uitspraken van Klink en Vissers zijn op vanaf donderdagavond 24 januari te zien in de webuitzending 'Pijn bij kanker'.
 

 
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.