Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onderzoek naar drama met probiotica

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat uitzoeken waarom in Nederland bij een onderzoek uitzonderlijk veel patiënten zijn overleden na behandeling met probiotica.

Wetenschappers gissen naar de oorzaak van de dood van 24 patiënten met een acute ontsteking aan de alvleesklier. De patiënten kwamen om bij Nederlands onderzoek naar de werking van probiotica. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maakte dat woensdag 23 januari 2008 bekend. Volgens het ziekenhuis zou een aantal overledenen waarschijnlijk nog hebben geleefd als geen probiotica waren toegediend. De patiënten stierven in de jaren tussen 2004 en 2007. Aan het onderzoek namen 296 patiënten deel. Ze werden behandeld in vijftien ziekenhuizen, waaronder alle acht de universitaire medische centra.

Probiotica
Probiotica zijn darmbacteriën die de groei van schadelijke bacteriën zouden tegengaan. Ook in zuiveldrankjes zitten probiotica; consumptie daarvan zou de darmflora verbeteren.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.