Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Opnieuw onrust over cao VVT

De CNV-bond Publieke Zaak frustreert de loonsverbetering in de thuiszorg, maar de werkgevers zijn toch van plan de loonsverhoging te betalen.

Met die boodschap maakte werkgeverskoepel Actiz dinsdag een einde aan de onzekerheid over de betaling van de loonsverhoging. Maar de onduidelijkheid over de cao voor de thuiszorg blijft bestaan. Op de CNV-bond na hebben alle vakbonden de cao voor de 360.000 werknemers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen ondertekend. De nieuwe cao, waarover in december overeenstemming werd bereikt, voegde de twee aparte cao's voor de thuiszorg en voor de verpleeg- en verzorgingshuizen samen.

Afwijzing akkoord
De nieuwe cao bevat onder meer een loonsverhoging van 10 procent tussen 2007 en 2010. De afgelopen maand zijn de lonen al met 6 procent verhoogd. Maar de leden van Publieke Zaak wezen het akkoord onlangs af, omdat het verslechteringen bevatte die voor hen onacceptabel waren. Wat de CNV-bond betreft is de oude cao-thuiszorg die loopt tot oktober van dit jaar nog steeds van kracht. In de verpleeg- en verzorgingshuizen was de oude cao al verlopen en is de nieuwe gewoon van kracht, ook al heeft de CNV-bond niet ingestemd.
 
Betalen
Actiz mag de verslechteringen in de thuiszorg niet doorvoeren, want dat is in strijd met de cao, stelt bestuurder Leon Vincken van CNV Publieke Zaak. 'Of de werkgevers de loonsverhoging willen betalen, moeten ze zelf weten.'
Actiz beschuldigt de bond ervan de uitvoering van het cao-akkoord tegen te houden. Het noemt het gedrag van de bond 'onbegrijpelijk en schandalig'. Vincken wijst die kritiek af. 'Onder onze leden is geen draagvlak voor de cao en daarom hebben wij niet getekend.'
 

Lees ook:

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.