Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Polikliniek vage klachten bij VU

VU Medisch Centrum en Stichting Buitenamstel Geestgronden openen deze zomer een polikliniek voor patiënten met onduidelijke klachten.
Polikliniek vage klachten bij VU

 
In de kliniek zullen psychologen, psychiaters en medisch specialisten samen naar een patiënt kijken. Het aantal mensen met onbegrepen aandoeningen, zoals het vermoeidheidssyndroom ME/CVS, is de laatste jaren sterk toegenomen. Naar schatting een half miljoen Nederlanders heeft lichamelijke klachten die artsen niet kunnen verklaren, zoals hoofdpijn, tintelingen of verlammingsverschijnselen.

Onbehandeld
Ongeveer 40 procent van de mensen met lichamelijke klachten heeft ook psychische problemen. Aan de andere kant hebben psychiatrisch patiënten vaak lichamelijke klachten die onbehandeld blijven. Door de samenwerking is het grootste centrum voor somatische en psychiatrische behandeling in Nederland tot stand gekomen.

Psychiatrie
Zowel het VU Medisch Centrum als de Stichting Buitenamstel Geestgronden vindt het onjuist dat de psychiatrie in de algemene gezondheidszorg een aparte status heeft. In de top tien van meest voorkomende chronische ziekten staan vier psychiatrische aandoeningen: angststoornissen, depressie, verslaving en dementie. Door de samenwerking tussen beide instelllingen komt er meer verband tussen de lichamelijke en psychische gezondheidszorg.Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.