Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Testosteron vermindert effecten veroudering

Bij oudere mannen die een half jaar testosteron slikken verbetert zowel de spier/vet-verhouding als de glucose-huishouding. Extra testosteron gebruiken is daarmee wellicht een manier om nadelige effecten van veroudering tegen te gaan.

 
Lichaamssamenstelling
Ruim tweehonderd gezonde mannen tussen de 60 en 80 jaar oud deden mee aan het onderzoek. De ene helft gebruikte dagelijks tabletten testosteron, de andere helft een placebo. Na een half jaar bleek in de testosterongroep de lichaamssamenstelling ten goede veranderd te zijn. Deze mannen hadden meer spiermassa en minder vet.
 
Verminderde glucoseconcentratie
In de behandelgroep was bovendien de glucose- en de insulineconcentratie in het bloed lager, een teken dat de energiehuishouding in het lichaam ten goede veranderd is. Aan de andere kant daalde de spiegel van het goede HDL-cholesterol licht, een ongewenst effect. Functionele mobiliteit, cognitief functioneren en botdichtheid veranderden niet door het hormoongebruik.
 
Wereldwijd
Het Utrechtse onderzoek is wereldwijd het grootste naar testosteron-suppletie bij mannen tot nu toe. Toch is het moeilijk om vergaande conclusies te verbinden aan het kleine positieve effect van testosteron. 'Het biedt wel voldoende aanknopings¬punten voor verder onderzoek', stelt geriater Marielle Emmelot van het UMC Utrecht en eerste auteur van het artikel.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.