Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

’s Nachts meer babysterfte

In ziekenhuizen sterven ’s nachts een kwart meer baby’s tijdens de bevalling dan overdag. Dat gaat om ongeveer veertig baby’s per jaar.
’s Nachts meer babysterfte

Dit schrijven de hoogleraren gynaecologie Gerard Visser (UMC Utrecht) en Eric Seegers (Erasmus MC Rotterdam) in het nieuwste nummer van Medisch Contact. Visser en Seegers onderzochten 380.000 ziekenhuisbevallingen tussen 2000 en 2004. Ze ontdekten dat de babysterfte ’s nachts 23 procent hoger lag dan overdag, en in het weekend zeven procent hoger dan doordeweeks. 

 
Assistenten
De reden is dat de gediplomeerde gynaecologen naar huis zijn en het werk wordt overgenomen door aio’s. Verpleegkundigen vinden dat assistenten veel te weinig overleggen met de arts die thuis zit, en vooral bij grote drukte veel te laat contact opneemt, zo zeggen Visser en Seegers. Zij pleiten daarom voor 24-uursdiensten voor gynaecologen, zoals in veel andere Europese landen al gebruikelijk is.
 
Verloskundigen
Visser en Seegers zijn van mening dat de verloskundige zorg in Nederland te conservatief is. Verloskundigen wachten vaak te lang af voordat ze handelen. Ze geloven in een goede afloop zonder al te veel ingrijpen, zelfs bij complicaties. Dus komen vrouwen die bevallen vaak in een laat stadium in het ziekenhuis. Protocollering van het doorverwijzen zou dat kunnen voorkomen.
 
Door: Redactie Nursing
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.