Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Artsen wisten van niet-steriele OK's

Dat de OK's van de IJsselmeerziekenhuizen niet steriel waren, was al bekend voordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingreep. Toch opereerden artsen gewoon door.

Dat constateert de Inspectie in een nog vertrouwelijk rapport. Daarin wordt de handelwijze van de medische staf en de specialisten ‘laakbaar’ en ‘niet aanvaardbaar’ genoemd.
 
Falende zorg
Een opmerkelijke conclusie: tot nu toe wees alle kritiek over de falende zorg naar bestuursvoorzitter Gersji Rodrigues Pereira. Hij wist al in april van de problemen in de OK’s in Lelystad en Emmeloord maar hield ze toch open. Twee weken geleden werd hij op non-actief gesteld. De medische staf zegde het vertrouwen in hem op, maar nu blijkt dat de specialisten op de hoogte waren van het infectierisico.
 
Wondinfecties
Noch de staf, noch individuele artsen zagen aanleiding de onverantwoorde patiëntenzorg te staken, constateert de Inspectie. Blaam treft vooral de specialisten die bij operaties gebruik maken van implantaten. ‘De consequenties van mogelijke wondinfecties kunnen bij deze categorie patiënten zeer ernstig zijn’, aldus de Inspectie.
Interim-bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit vindt dat de artsen hadden moeten ingrijpen. ‘Ik kan het niet met elkaar rijmen: weten dat het niet goed zit en niet je verantwoordelijkheid nemen.’
 
Door: redactie Nursing
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.