Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Behandeling chronische pijn schiet tekort

Ondanks pijnmanagement voelt één op de drie patiënten met chronische pijn zich regelmatig angstig en depressief. Ook kampen zij vaak met bijwerkingen van de pijnmedicatie.
Behandeling chronische pijn schiet tekort

Dat blijkt uit het Britse onderzoek PainSTORY. Na drie maanden pijnbehandeling, had een grote groep patiënten nog steeds of zelfs meer last van pijn. Acht op de tien chronische pijnpatiënten blijkt bovendien last te hebben van bijwerkingen, waaronder verstopping, duizeligheid en sufheid.
 
Lichaam en geest
PainSTORY laat zien dat de pijn van de patiënten zowel
lichamelijke als psychologische aspecten van hun leven beïnvloedt. Zes op de tien patiënten heeft moeite bij het lopen en meer dan de helft heeft moeite bij het slapen.
 
Niet sterk
Uit het onderzoek blijkt dat de pijnmedicatie van veel patiënten niet voldoende sterk is. Ook voelen veel patiënten zich gedwongen de medicatie niet in te nemen, omdat ze anders teveel bijwerkingen ervaren. Volgens de onderzoekers van PainSTORY kan het dan ook veel beter met het pijnmanagement in Europa.
 
Advies
PainSTORY loopt nog steeds. Binnenkort komen nieuwe resultaten naar voren en kunnen de onderzoekers zich buigen over een concreet advies.
 
 
Lees ook op Nursing.nl:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.