Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Betuttelen is slecht voor gezondheid ouderen

Het betuttelen van bejaarden en dementerenden is schadelijk voor hun psychische en fysieke gezondheid.
Betuttelen is slecht voor gezondheid ouderen

Dat zegt een onderzoekster van de Universiteit van Kansas. Uit haar onderzoek blijkt dat dementerenden zelfs regelmatig rebels worden als zij te vaak betuttelend worden aangesproken. Ze willen dan bijvoorbeeld niet meer eten of weigeren hun medicatie in te nemen.
 
Incompetent
Een continue nadrukkelijke, neerbuigende of kinderlijke toon roept bij hen het gevoel op incompetent of een slachtoffer te zijn. Dat kan zich uiten in depressies of een laag zelfbeeld. Het gaat volgens het onderzoek om uitspraken als: 'Hoe voelen we ons vandaag?' of 'Hebben we ons bord wel helemaal leeg gegeten?' Valkuilen zijn ook te hard praten of teveel articuleren: er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat een communicatieboodschap hierdoor beter overkomt bij ouderen.
 
Onbewust
Uit het onderzoek blijkt tevens dat veel verzorgenden en verpleegkundigen onbewust betuttelend praten tegen hun oudere cliënt. Ook zijn zij zich niet voldoende bewust van het effect ervan. Een communicatietraining of zelfreflectie door middel van video-opnames zijn effectief bij het bewustworden en het aanpakken van het eigen gedrag.
 

Redactie Nursing

3 reacties

 • no-profile-image

  John

  Nou niet alleen ouderen hoor,
  Ik heb dat ook als ik betutteld word,
  Ik vind bejegening heel belangrijk, er zit dag en nacht verschil op de manier waarop je mensen aanspreekt, bijvoorbeeld dat doen wij niet zo he, dat vind ik heel betuttelend, zegt iemand, het moet even wat anders, kijk dat klinkt dan al veel wat vriendelijker

 • no-profile-image

  Nib

  Wilt u netwerken of bloggen met andere professionals
  op het terrein van sport bewegen en gezondheid ?

  www.Netwerkinbeweging.nl

 • no-profile-image

  kees

  Wat is betuttelen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.