Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Brief over EP-dossier morgen in de bus

Alle Nederlanders krijgen zaterdag een brief met informatie over het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Regeringspartijen PvdA en SP vinden dit veel te snel en denken dat minister Klink hiermee te hard van stapel loopt.

 
Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het EPD informatie over patienten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem.
 
Bezwaarformulier
Bij de brief zit een bezwaarformulier waarin staat dat mensen dat moeten retourneren voor 15 december als ze bezwaren hebben tegen het uitwisselen van hun medische gegevens. De PvdA is voor een EPD maar denkt dat Klink met de brief verwachtingen zal scheppen dat de zaak 'morgen al rond is'. Het project staat nog in de kinderschoenen, aldus de PvdA.
 
Veiligheidseisen
Het systeem voldoet volgens het ministerie van Volksgezondheid aan de hoogste veiligheidseisen. Artsen kunnen zelfs uit hun ambt worden gezet als ze misbruik maken van de vertrouwelijke gegevens waarover ze beschikken. Patiënten mogen hun dossier inzien wanneer ze willen. Ze kunnen weigeren de artsen en apothekers toegang te geven tot hun gegevens. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht niet dat veel mensen bezwaar zullen maken.
 
Aanmelden
De (huis)artsen en apothekers moeten zich eind volgend jaar hebben aangemeld. Daarna kan worden besloten dat meer zorginstellingen gebruik moeten maken van het systeem. In een aantal regio's werken de artsen al langer met de elektronische dossiers.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.