Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

CNV: veel ongewenst gedrag onder zorgverleners

Het komt steeds vaker voor dat zorgverleners zich niet correct gedragen. Niet alleen tegen patiënten, maar ook tegen elkaar. De hoge werkdruk is de oorzaak, zo blijkt uit onderzoek van CNV Publieke Zaak.

Naast hoge werkdruk zijn ook een gevoel van onveiligheid en een onvoldoende functionerend management oorzaken van incorrect gedrag.
 
Aan het onderzoek via de website van CNV Publieke Zaak hebben 416 zorgverleners meegedaan. Maar liefst 44 procent van die deelnemers geeft aan  wel eens of  vaker ongewenst gedrag op de werkvloer meegemaakt te hebben. Dit varieert van verkeerde bejegening tot onbekwaam handelen en zelfs fysieke agressie van zorgverleners tegen patiënten of collega’s.

Meldingen 
Uit het onderzoek blijkt verder dat collega's elkaar over het algemeen wel aanspreken op ongewenst gedrag. Ook wordt er wel melding van gemaakt bij een leidinggevende. Opvallende uitkomst is dat met deze meldingen in de praktijk vaak niets gedaan wordt.
 
Machtsmisbruik
Uit het onderzoek blijkt dat ook leidinggevenden zich schuldig maken aan ongewenst gedrag of zelfs machtsmisbruik. Dit maakt het voor collega's vaak moeilijker het gedrag aan te kaarten.

Hoge werkdruk 
Het ongewenst gedrag op de werkvloer is volgens de deelnemers aan het onderzoek een overduidelijk gevolg van de hoge werkdruk in de zorgsector.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.